A Brompton legfontosabb tulajdonsága abban rejlik, hogy összehajtott állapotban egy kompakt, jól szállítható csomaggá alakul – egy kis gyakorlással akár 10-20 másodperc alatt kivitelezhető az egész művelet. Az összecsukott kerékpár 585 mm magas, 545 mm hosszú és 270 mm széles, mérete tehát alig nagyobb a kerekeinél. A Brompton összehajtva is stabil, így nem kell attól félni, hogy a vonat után szaladva, vagy az értékmegőrzőbe leadva ne maradna kompakt, hordozható állapotban.

Mivel az összehajtott bringából nem áll ki semmilyen alkatrész, cipelése a vázat vagy az ülést fogva egy kisebb utazótáska jellegének felel meg: egyszerre könnyű és egyszerű a “sétáltatása”. A Brompton összehajtható kerékpárt úgy tervezték meg, hogy a sérülékenyebb részek, mint a lámpa vagy a fékhuzalok, ne legyenek kitéve semmilyen potenciális károsodásnak, a kerékpár összehajtásával pedig a lánc és a fogaskerekek is eltűnnek az útból, így biztosítva, hogy foltmentes maradjon a kabátunk és a táskánk.

A kerékpáron található görgőknek köszönhetően az amúgy elérhetetlen sarkok is értelmet és tartalmat nyerhetnek a tárolásnál.

A Használati Útmutató teljeskörű tájékoztatóval látja el a kezdő Bromptonosokat, lépésről-lépésre, diagramokkal szemléltetve az összehajtás és a széthajtás műveletét is.

Összehajtás

Minden Bromptonnak hátsó felfüggesztése van, ami egyben azonnali parkolást tesz lehetővé:

  1. Álló helyzetben hajtsuk be a hátsó kereket a váz alá, ezáltal a Brompton megáll egy helyben, nem dől el, és felszabadul mindkét kezünk.
  2. Lazítsuk ki és hajtsuk hátra az első kereket, közben igazítsuk meg a jobb oldali pedált, hogy ne akadályozza a kerék útját, majd kapcsoljuk a kereket a hátsó vázhoz.
  3. Lazítsuk meg, majd engedjük lejjebb a kormányt és az ülést, majd gondosan rejtsük el a kiálló pedálokat – ezek a lépések tetszőleges sorrendben elvégezhetők.

Széthajtás

  1. Emeljük a megfelelő szintre a kormányt és az ülést, majd állítsuk alaphelyzetbe a pedálokat – ezek a lépések bármilyen sorrendben elvégezhetők, de mindenképpen még azelőtt, hogy továbblépnénk a következő ponthoz.
  2. Hajtsuk előre az első kereket, majd rögzítsük, így a kerékpárunk „parkoló” állapotba kerül.
  3. Hajtsuk vissza a hátsó kereket – ezt legkönnyebben egy kis lendítéssel végezhetjük el, ezáltal a kerék alapállapotba kerül, és már tekerhetjük is a biciklinket.

A legfontosabb lépés a Brompton összehajtásában az ülés betolása, ugyanis ez fixálja az összehajtott csomagot a váz segítségével, így a hátsó vázrész sem mozog, illetve az első kerék sem hintázhat szabadon. Ha az ülés csöve kilátszik alul, akkor ne próbáld szétnyitni vagy becsukni a kerékpárt, valamint ne mozdítsd el az első kereket a fő váztól. Hasonlóképpen, amennyiben az ülés nincsen teljesen leeresztve, az összehajtott kerékpár abban a pillanatban szétnyílhat, ahogy felemeled.